Sake (Homemade sake)


4 aşamadan oluşur. Koji safhası, moto safhası, moromi safhası ve süzme aşaması.



           Koji yapılması : Bir parça pirinç 12 saat temiz suda dinlendirilerek buharda 20-30 dakika pişirilmesi sağlanır. Pişen pirinçler hızla soğutularak 28 derecede kendi içinde mayalanmaya füflenmeye bırakılır. Doğal maya hazırlama yöntemiyle de maya hazırlanabilir. Pişirilen pirinçlere katılarsa mayalanmayı hızlandıracaktır. Mayalanmış pirinçlere koji denir. Ön hazırlık aşamasıdır.          


Moto Yapılması : Koji oluşturulduktan sonra hacim olarak daha fazla ve aynı yöntemle buharda pişirilen pirince su, koji ve laktik asit (doğal ekşimiş yoğurt) eklenmesi suretiyle 180  14 gün bekletilir. Fermante olan daha çok pirinç Motodur.   


 Moromi Yapılması : Buharda pişirilen pirince su, moto, koji ve %30-40 oranında şeker katımının ardından 100-180 de 25 gün bekletilerek fermantasyonun bitimine yakın buharda pişirilmiş pirinç eklenmesi ile fermantasyonun bitmesi beklenir.
Fermantasyonun bitimi ile birlikte söz konusu fermante karışım süzülerek 130-180 de 40 gün süre ile güneş görmeyen yerde hava almayacak şekilde dinlenmeye bırakılır.
Alkol oranına göre istenirse su katılarak seyreltilir ve şişeleme yapılır.   


Popüler Yayınlar