Çiçek Suyu (flower syrup)



50 tane çiçek (Herhangi bir çiçek olabilir)
10 bardak su
2 bardak şeker
2 adet limon suyu

     Çiçeğin taç kısımları ayıklanır .(polenli sarı kısımlar kullanılmaz) yıkanır. Tencere içinde üzerini örtecek kadar kaynar su ilave edilip ve birkaç taşım kaynatılır. Çiçeklerin biraz yumuşaması-öldürülmesi gerekir. Hemen Soğuk suya alınarak şoklanır.  Şerbet yapılacağı için bu ilk kaynama yağlı ve asitli  çiçeğin acı suyudur, kullanılmaz
      Geniş bir kaba veya bir tepsi üzerine alınır ve bir limonun suyu ile iyice harmanlanır. Üzerini kapatacak kadar su ilave edilir. Birkaç saat güneşte bekletilir. Çiçeklerin beyazlaşması gerekir. Bu işlemde de çiçeğin aroması suya geçmektedir.
     Ayrı bir tencerede 10 bardak su ve 2 bardak şeker hafif şurup olana kadar kaynatılır . Tepsideki çiçekler süzülerek şuruba eklenir. Tadı istediğimiz gibi olana kadar ( 5-10 dk ) kaynatılır 1 limon suyu eklenir biraz daha kaynatılır. Şişelerde saklanır.
     Burada şekerli su-şurup koruyucu madde görevi görüyormuş. Şekersiz olarak ta yapılır ve buzdolabında saklanır. Şeker 5 bardak koyulursa çiçek reçeli olur.

Not: Genellikle portakal-limon-gül gibi esanslı çiçekler için kullanılmaktadır. 

Popüler Yayınlar