ekmek mayası hazırlama (baker's years)

Doğal ekşi maya hazırlanması : 
      Derin bir kabın içerisine 1 çay bardağı bardak una (kepekli-tam buğday-normal) yarım çay bardağı ılık su konur ve ağzı poşet yada bone ile kapatılır. ılık bir yerde dinlendirilir. Birer gün arayla 1 çay bardağı ılık su ile yarım çay bardağı un daha önce hazırlanan mayanın içerisine yedirilir. Bu işleme 3-4 defa yapılır. kabarcıklar oluştuğunda maya kullanıma hazırdır.
       bir parça maya başka bir kaba alınarak dolapta saklanırsa diğer maya hazırlama zamanında aynı şekilde aktif hale getirilebilirsiniz.
       Maya besini olarak istenirse 1 çay kaşığı şeker-bal yada 1-2 adet kuru üzüm mayanın içerisine atılır.

Nohut Mayası hazırlama: 
       Yarım bardak nohutu parçalara ayırın. Üstünü basana kadar ılık su ilave edin ve ağzı açık şekilde (tülbentle örtülmeli) evin en sıcak yerinde (kışın radyatör üstü-yazın güneşli oda) beklemeye bırakın. maya besini olarak 1-2 adet kuru  üzüm koyabilirsiniz. su üzerinde köpüklenmeler başladığında maya olmuştur. Nazlı bir maya çeşididir. Kavanoz sıcaklığüının sürekli 28-35 derecede tutulması gerekmektedir.
   
Kuru Maya ile ekşi maya hazırlanması :  
      Bir gece önceden derin bir kap içerisine 1 bardak una (150 gr) 1 çay kaşığı kuru (instant) maya karıştırılarak 1 çay bardağı ılık su ile hamur haline getirilir. Kabın ağzı bone yada poşetle kapatılır. 12-16 saat sonra maya kullanıma hazırdır.

internette çok fazla bilgi olduğu için ekmekçilikle ilgili daha güzel bilgileri buradan da bulabilirsiniz.
http://www.40firinekmek.com/eksi_maya_dogal_maya_sourdough_starter.htm



Popüler Yayınlar