Portakal Şarabı (Orange wine)


Gerekli Alet - Edevat :
Gıda konulması uygun kova
Cam Damacana
Hava Kilidi
Akvaryum Hortumu
Tülbent
Termometre.

Gerekli Malzeme :
4  kg kadar sıkma portakal
1,5 kg toz şeker (Bal da olabilir)
0,5 kg. beyaz kuru üzüm
1 çorba kaşığı kuru çay
0,5 tatlı kaşığı Şarap Mayası
Maya Gıdası
Potasyum Metabisülfit
Dezenfektasyon için Sodyum Metabisülfit. 
Hidrometre

* Öncelikle alet edevatlar dezenfekte edilir.  
* Portakallar sıkma makinesi ile sıkılarak posasıyla birlikte kovaya konur (kabuklar hariç).
* Çekirdeksiz beyaz kuru üzüm mutfak robotu veya pıçakla parçalanır ve  kovaya boşaltılır.
* Bir tencere suyu sadece ısıtacak şekilde ateşi kısık tutarak şeker eritilir. Eridikten sonra o da kovaya boşaltılır.
* Kovadaki karışımın hidrometre değeri ölçülerek 1100 seviyesine getirilir. Gerekirse su eklenir gerekirse şeker eklenir.
* Tanen yerine geçecek 2 çorba kaşığı kuru çayı da karışıma ilave edin.
* Kova tülbentle kapatılıp 1 saat sonra mayalayın.
* Mayalamak için karışımın içinden 1 bardak şıra ile mayayı aktive edin. Aktive edildikten sonra kova içerisine dökün.
* Yarım saat sonra tülbendi kaldırıp baktığınızda mayanın kabardığını görünce 1 tatlı kaşığı Maya  Gıdasını da ilave edip kovayı bir güzel karıştırıp tülbendi tekrar örtün.
* Kovanın üzerinde biriken ve kapak tabir edilen posalar kuruyup küflenmemesi için günde iki-üç kez karıştırırarak ıslatın.
* 5-6 gün sonra hidrometre ile ölçüm yaparak seker oranı 1000-990 seviyelerine geldiğinde posalar ince gözlü kevgir ve tülbent yardımıyla süzün.
* Şıra, cam damacanaya omuz hizasına kadar doldurularak hava kilidi takılır. .
* Posaların ayrılmasından sonra ilk gün hızla bir tortu çökmesi olacaktır. Bu tortuyu bekletmeden 1nci günün sonunda akvaryum hortumu ile sifonlama yaparak şıradan ayırınız ve 20 litreye 1 gram potasyum metabisülfit ilavesi ile kükürtleyiniz. Damacana dibinde biriken tortulardan kurtulmak için  sifon yapılarak şarap başka bir damacanaya aktarılırken hortumu dipteki tortuya değdirmemek gerekir.
* Kovada karıştırırken köpürme şeklinde kendini gösteren fermantasyon damacanada kaynayan bir sirkülasyon ve hava kilidinden gaz çıkışı şeklinde kendini belli eder. Gaz çıkışı bittiğinde şeker tamamen parçalanıp alkole dönüşmüş demektir.
* Dipte oluşan tortulardan aktarmalar sonucunda kurtulduğunuzda şarabınız berrak bir hal almaya başlar. Şarap tamamen berrak olunca şişeleyebilirsiniz.
* Kısa sürede tüketmeyecekseniz 20 litreye 1 gram hfjdfpotasyum metabisülfit ilavesi ile kükürtleyerek şişeleyiniz.
* Sabır gösterip içmezseniz 3 ay sonra portakal şarabınız kendi kimliğine kavuşmaya başlar.  

Popüler Yayınlar