Zencefil Birası (Ginger Beer)

Malzemeler :
1 litre su
150 gr. Kök zencefil (soyulunca 130 gr)
Orta boy yıkanmış limon
140 gr şeker (esmer veya beyaz)
hazırlanan doğal maya
İçinde zencefili ezmek için sağlam plastik torba
İsteğe göre: kırmızıbiber, hindistancevizi, meyankökü, vanilya, kakule, karanfil, ardıç meyvesi, rezene, kişniş, anason gibi baharatlar (baharat torbası yapılabilir)

Doğal Maya Hazırlamak için : 
2 çay kaşığı (10 ml) rendelenmiş zencefil (soyulmamış) 

 ve süzülmüş 1 su bardağı (250 ml) bir beyaz şeker 2 çay kaşığı (10 ml). karıştırılır 

sinekleri uzak tutmak içink hava sirkülasyonunu sağlamak için tülbentle örtün. 


sıcak bir yere koyun. Hergün  2 çay kaşığı zencefil ve beyaz şeker, ekleyin ve yüzeyinde kabarcıklar görenekadar deva edin.



Baloncuklar bir hafta 2 gün, her yerde görünmeye başlar. Yaz aylarında maden ikinci günü başladı. 3-5 gün civarında sürebilir. zencefil soyulmuş rendelerseniz eğer başarısız olursunuz. 

 Yapılışı :
1. Zencefili soyun ve 3-5 mm’lik dilimlere ayırın. Temiz sağlam bir plastik torbaya koyduğunuz dilimleri iyice dövün ve oklava ile üzerinden geçin. . Zencefili geniş bir kaseye veya sürahiye yerleştirin. Rendelenmiş limon kabuğunu ve sıktığınız limon suyunu ekleyin.
3. Maya dışında kalan malzemeyi kaseye ekleyin sonra kaynamış suyu üzerine dökün ve karıştırın.
4. Kaseyi temiz bir havlu ile örtün ve karışımı 25-30 °C ‘ye kadar soğutun ( bu yaklaşık 60 - 90 dakika sürer).
5. Karışım soğurken Pet şişeyi sterilizasyon solüsyonu ile sterilize edin. Sterilizasyon sonrası şişeyi temiz su ile iyice durulamayı unutmayın.*
6. Kasedeki ılık karışıma mayayı ekleyin ve eriyinceye kadar karıştırın.
7. Temiz havlu ile kaseyi tekrar örtün ve ılık bir yerde 24 saat bekletin. . Üzerinde biriken mayayı sıyırın, çökelti kapta kalsın. Daha sonra kapta kalan çökeltiyi sterilize ettiğiniz pet şişeye şişenin üzerinde 3 - 5 cm’lik bir boşluk kalacak kadar süzerek boşaltın.
9. DİKKAT! Biranın mayalanması için 48 saatten fazla oda sıcaklığında tutmayın. Buzdolabına koyun ve 6 gün içinde için.
Mayalanmanın uzatılarak (hava kilitli damacanada) bira gibi orta alkollü bir içecekte üretilebilir hatta bal gibi yüksek şekerli sıvılarla karıştırılarak hidrometre 1100 seviyelerine getirilirse yüksek alkollü şarap-bira üretilebilir diye düşünüyorum. daha kuru dolgun bir içecek yaratılabilir. denenemeli...
* Şişelerin sterilizasyon işleminden sonra durulamak için kaynamış su kullanmaya gerek yoktur. Sterilizasyon işlemi tekrar kullanılan şişelerde bulunan temel birtakım mikrobik kalıntıların yok edilmesi için yapılmaktadır.
Durulamak için kullanılan musluk suyu bu mikrobik kalıntılar ile bir araya gelmemeli, gelmesi durumunda fazlaca bira mayasının yok olmasına sebep olmaktadır. Limondan dolayı düşük PH seviyesine sahip karışım maya harici bu tür bakterilerin büyümesine engel olacaktır.
Güvenlik ve dikkat edilmesi gerekenler ;
Cam şişeler kesinlikle kullanılmamalıdır, çünkü mayalama esnasında oluşan gaz cam şişelerin patlamasına neden olabilir. Bu içecek kesinlikle her zaman plastik şişede yapılmalı ve buzdolabında muhafaza edilmeli ve 6 gün içerisinde tüketilmelidir. Kısa mayalanma süresi ve soğutma işlemi içeceğin alkol oluşumunu düşük seviyede tutar.

Not: lezzet arttımı isteniyorsa eğer baharatlarla birlikte zencefilli suyun kaynatılması iyi olur.

Popüler Yayınlar