Bira Yapımı 1. Aşama ( Homemade Beer: Stage 1)



Aşağıda anlatmış olduğum yöntem fabrikalarda da üretilen yöntem olmakla birlikte ev yapımı niteliğindedir. Uzun bir süreci anlatacağı için 2 aşamada hazırlamak daha doğru olacaktır.
Çok zahmetli, çok yorucu, uzun zaman isteyen, bir o kadar sabır ve emek isteyen bir yöntemdir. İnternette farklı yöntemler var. Ancak, ülkemizde henüz o malzemeler bulunmamakta. Ayrıca, bira % 100 malt olmalı. J
Kabaca düşündüğümüzde 1 kg arpa ve 10 litre su ile yaklaşık  4 litre bira elde edilmektedir. Hacimlerle oynayarak istenilen ölçüde üretim yapılabilmektedir.
          
                                                        1. Aşama : 

Malt Hazırlama : 

Maltlık arpanın  iri tanenli, temiz, açık sarı renkli, yemlik olmayan, kabuklu ve 2,2-2,8 mm lik eleklerden geçmiş ve kendine has kokusu olmalıdır. Bu özelliklerde ki 1 kg arpa  içi su dolu derin bir kabın içerisinde su sıcaklığına bağlı olarak (21 derecede) 28 saat suda bekletilir. Bu zaman zarfında Arpa kavuzu içerisindeki nem % 43 lük değere ulaşacaktır.



Süre bitiminde sudan çıkartılan arpalar yayvan bir tepsi içerisinde güneş görmeyen oda sıcaklığında bir alanda çimlenmeye bırakılır.  
Yaklaşık 1 hafta-10 gün içerisinde çimlenenen arpalar  fırında 50 derecede 8-10 saat kavrularak çimlenme işleminin durdurulması sağlanır. Yüksek ısılar tercih edilmez. Çünkü, yüksek ısı arpa içindeki enzimlere zarar vermekle birlikte arpanın kristalleşmesini sağlar.




Kavrulan maltın kullanılması için yaklaşık 3 hafta oda sıcaklığında bekletilmelidir. Taze malt, şıranın süzülmesini ve fermantasyonu geciktirir. Birada bulanıklık yapar ve köpüğün devamlılığına ve kötü bir koku olmasına sebebiyet verir. Depolama çok iyi olmalı ve ortam neminin % 4’ü geçmemesi gerekir. 

Popüler Yayınlar