Vişne Şarabı (Cherry Wine)

Vişne şarabını ilk Küp firmasında içtiğimde aşık olmuştum. Uzun süre de takip ettim. Ancak, zamanında 17-20 liraya aldığımız vişne şarabını artık 35-40 liralardan satıyorlar. Bu nedenle kendimize ait şarap yapma zamanı gelmiş demektir.
Biraz sabırla çok basit bir uygulama ile şarap yapabilirsiniz.geleneksel üretimde bu şekilde zaten. standart şarap üretimi ile aynı özelliklere sahiptir. 20 kg vişneden ortalama 15 litre şarap çıkmaktadır. Ben size 5 litre yapacak şekilde reçete vereceğim.

Malzemeler ve Yapılışı :
Yaklaşık 7 kg taze veya dondurulmuş vişne (bulanımıyorsa kuru vişneden de deneyin derim)-taze ise 2-3 gün dolapta dondurulur- derin fermantasyon kabına alınır, üzerine 1-2 litre sıcak su eklenerek çözülmesi beklenir. Çözülmenin ardından el yordamı ile vişneler patlatılır. şıraya 3-4 litre daha su eklenerek hidrometre kontrolü yapılır ve 1100 seviyesine getirmek için  esmer şeker ilavesi yapılır. Vişneleriniz şekerli ise şeker eklemenize gerek kalmayabilir.



Fermantasyon kabındaki şıraya potasyum metabisülfit eklemesi yapılır ( 5 litre için 25 mgr)- bu kimyasalı eklememiz şart arkadaşlar yoksa içerisinde istenmeyen bakteriler üreyecektir.- 24 saat sonra 5 gr maya ve 5 gr maya besini şıraya eklenerek açık ağızlı kapta 1 hafta fermantasyona bırakılır. Süreç sonucunda hidrometre ile ölçüm yapılarak 990-1000 seviyelerinde posalarından sıkılarak arındırılır aktarım yapılır. hava kilidi takılır ve aynen şaraptaki gibi 2-3 haftada bir aktarma yapılarak suyun durultması sağlanır. Durulma gerçekleştikten sonra şişeleme yapılır ve ortalama 6 ay içerisinde içime hazır hale gelir.


Aktarmalar esnasında damacana küçük gelirseartan şırayı daha küçük parçalara aktarmanız gerekebilir. bu nedenle resimlerde ki gibi balon kullanımı sizi rahatlatacaktır. iğne ucu ile delik açmayı unutmayınız. :)


Popüler Yayınlar