Kuru Üzüm Şarabı (Raisin wine)

Kuru Üzüm şarabı da nereden çıktı demeyin şimdi. Tabi ki bu işi gene en iyi Avrupa da bulabilirsiniz. Ama, ülkemizde de el atan bir firma var. İsim vermek istemiyorum. Üzümleri bağda dalında kurutarak belli bir şıra yoğunluğuna gelince dolun ay zamanında hasat ediyorlarmış. Buna duygu yoğunluğu deniyor işte. Romantik adamlar.
Efendim, mevzu bahis şarap olunca aklımıza gelen her meyveden hatta ve hatta hububattan bile şarap yapılabileceğini gördük test ettik bu blogta. Amacımız da bu değil miydi ?
Yaş üzümün bulunmadığı aylarda (malumunuz yılda bir sefer bağ bozumu yapılır) kuru üzümden şarap yapmayı denemenizi tavsiye ederim. sanırım ben cuma akşamı başlayacağım :) (19 Mayıs 2012)


Malzemeler :  ( 5 litre şarap elde etmek için)
     * 2 kg kuru üzüm ( beyaz-siyah-iri-çekirdekli-çekirdeksiz)
     * 6 Litre Su
     * 1,5 gr genel amaçlı Şarap Mayası
     * 1 çay kaşığı maya besini (opsiyonel)
     * Hidrometre okumasına bağlı olarak ilave şeker (tercih sebebi değildir. yoğunluğu üzüm ekleyerek ayarlayabilirsiniz.)

     * potasyum meta bi sülfit (mayalamadan önce- fermantasyon bitiminde-aktarımlarda)

Uygulama :
     Bir gece önceden kuru üzümler küçük parçalara ayrılarak ( bıçak yardımıyla her bir üzüm tanesini 3-4 e bölerek ) derin fermantasyon kabına alınır. Üzümleri parçalara ayırmak şekerin suyun içerisine daha iyi salınımını sağlayacaktır. parçalanmış üzümler öncelikle 1-2 litre su ile ıslatılır. 2 saat sonra geri kalan 4 litre su kaynar şekilde üzerine dökülerek bir gece beklenir. Süre bitiminde hidrometre kontrolü yapılır ve istenilen aralığa gelene kadar (1100) şeker ilavesi(pek istenmez) yada kuru üzüm ilavesi yapılır. 5 litreye 1/4 çay kaşığı potasyum meta bi sülfit eklenir ve 24 saat beklenir.
Süre bitiminde şıradan bir parça alınarak 1,5 gr maya aktif hale getirilerek şıraya karıştırılır. Tanenli mayalama yapılır ki üzümün içerisindeki tüm şeker alkole dönüşebilsin.
Diğer işlemler bilindiği gibi şarap yapımı ile aynı olacaktır. 1 hafta fermantasyon süreci-  meta bi sülfit eklenmesi- aktarım-meta bi sülfit eklenmesi-aktarım ve şişeleme...
Potasyum meta bi sülfit eklemesi muhakkak yapılmalı yoksa üzümün kendisinden gelen farklı mikroorganizmalar ve mayanın aktifliği devam edecek ve şarabımızın bozulmasına sebebiyet verecektir. birebir yaşanmış bir durumdur. :)





Popüler Yayınlar