Meyve Şarabı Zamanları ( When can I make fruit wine ? )


Şarap yapımında belli bir noktaya geldiğiniz zaman artık yıl içerisinde de kendinize ayıracak zaman bulamayacaksınız. :) 
Meyvelerin olgunluklarına göre aylara yayılmış liste bu konuyu daha açık ve net hale getirmekte. Her biri için ayrı ayrı reçete vermiyorum, çünkü bende yok ama standart şarap yapma tekniğine göre hepsi yapılabilecek düzeyde. unutulmaması gereken hidrometre okuması için gereken şeker yoğunlu. PH değerleri ise 3,1 ile 3,7 arasında olmalı.Unutulmamalıdır ki, PH düştükçe şarabın yıllandırılabilirliği azalırken, PH yükseldikçe yıllanma artar ancak ağızdaki tat dengesi de bir o kadar kötüye kayar. Bu nedenle orta PH (3,5) ta tutmak en sağlıklısı.
Zaten yapılacak şaraplar (meyve bile olsa) hızlı tüketileceğinden yıllandırmaya gerek kalmayacaktır.:)    


AylarYapılacak Şaraplar
OCAKPortakal şarabı,Boğürtlen şarabı,mürdüm eriği şarabı
ŞUBATYarı tropıkal meyve şarapları,hurma şarabı,portakalşarabı,yabani havuç şarabı,yeşil zencefil şarabı
MARTKırmızı kuş üzümü,havuç şarabı,meyve şarabı için ölü ay sayılır
NİSANKara hindiba çiçeği şarabı,kuru üzüm şarabı,pirinç şarabı.taze meyve şarabı yapmada ölü ay sayılır.
MAYISParlak Ravent şarabı,siyah kuş üzümü şarabı,İri yulaf ezmesi şarabı
HAZİRANMürver ağacı çiçeği şarabı,kırmızıgül şarabı
TEMMUZBuğday şarabı,karıştırılmış yaz meyve şarabı,kazçileği şarabı,Siyah kuş üzümü şarabı
AĞUSTOSSoyulmuş bezelye şarabı,şeftali şarabı,taze kayısı şarabı,
EYLÜLBöğürtlen şarabı,mürver ağaç meyvesi şarabı,yaban elma şarabı,karışık erik şarabı, 
EKİMÜzüm şarabı,sloe (yumurta şeklinde tanesi olan mavi/siyah boğürtlene benzer)şarabı,armut şarabı,elma ve kazçileği şarabı.
KASIMPancar şarabı,havuç şarabı,kayısı şarabı,konserve kaysı şarabı,elma suyu şarabı. 
ARALIKYapılan şarapların şişeleme zamanıdır.sultana üzüm şarabı,siyah kiraz ve elma şarabı

Popüler Yayınlar