Pirinç Şarabı (Rice Wine)


Malzemeler :  
1 kg yüksek nişastalı pirinç (gluten pirinci, yapışkan pirinç vb.) 
bir miktar pirinç mayası ( ben bira veya şarap mayasından deniyeceğim) 
3,5 LT kaynamış soğumuş su (sonlama için)

uygulanışı :  
- 1 saat kadar ılık suda pirinçler bekletilir. 
- 25 dakika kaynar uyun içinde yada buharda pişirilir. suyu iyicene çektirilir.
- pirinçlerin pişmesi ile yayvan bir kaba alınarak soğutulur
-maya ilave edilerek karıştırılır ve ağzı kapalı bir kavanoz içerisinde 1 ay kadar bekletilir. fermantasyona bırakılır. 
- mayalı pirinç kaynatılmış soğutulmuş su ile bir elbise parçası yardımıyla süzülür ve kalıntıları alınır.-reçetelerde süzülmüş suyunda kaynatılması yazar. amacı fermantasyon sürecini durdurarak zararlı mikroorganizmaları öldürmektir. aynı işlem için ben potasyum meta bisülfit kullanılmasını tercih ederim. -tamamen soğutularak hava almıyacak şekilde şişelenir ve bir süre dolapta bekletilir. zaman içerisinde tortular dibe çöker ve aktarım yapılarak kullanıma hazır hale gelir. 

fermantasyonun bitirilme zamanına göre pirinç şarabının tatlılığı ve karakteristik özelliği ortaya çıkar. 


resimler uygulamayı yaptığım taktirde bloguma  konulacaktır...

Popüler Yayınlar