Rus Birası Kvas (Kbac)


MALZEMELER (yaklaşık 2 lt kvass elde edersiniz)
1 somun çavdar ekmeği (
yaklaşık 300 gr)
100 gr şeker
20 gr bira mayası (
Saccharomyces cerevisiae )
2 litre su
1 çorba kaşığı kuru üzüm

YAPILIŞI
1. Çavdar ekmeğini ince dilimler halinde doğrayın ve bu dilimleri de şeritler halinde bir kez daha kesin.
2. Ekmeğin içindeki suyun buharlaşması için kestiğiniz şeritleri bir tavaya ya da fırına koyarak gevrek hale getirin. 3. Suyu bir tencereye koyarak kaynatın.
4. Su kaynadıktan sonra derin bir kaba ekmek gevreklerini koyarak üzerine kaynattığınız suyu ekleyin. 
5. Normal mutfak ısısında bu ekmek-su karışımını 4 saat ılık kalacak biçimde bekletin. 
6. Süre bittiğinde ağızına tülbent gererek ya da geniş bir süzgeç kullanarak hazırladığınız çavdar ekmeyi şırasını derin bir kaba dökün.
7. Bir başka kap içine mayayı koyun ve bir miktar ılık su ekleyerek eritin.
8. Eriğin içine şekeri de ekleyin ve iyice karıştırın.
9. Bu karışımı da çavdar ekmeyi şırası bulunan kaba dökün biraz karıştırım, bir havlu ile iyice sararak 12 saatoda sıcaklığında bekletin.
10. Sürenin bitiminde mayalananmasını tamamlayan kvassı, her şişe içine 5-6 tane kuru üzüm koyarak ve şişeye kolay dökebilmeniz için de tülbent gerilmiş bir huni kullanarak şişeleyin.
11. Şişelerin ağızlarını iyice kapatıp buzdolabına koyun.
12. 3 gün sonra ev yapımı kvass içime hazırdır.

Popüler Yayınlar