elma şarabı ( apple wine )





Sonunda uzun zamandir elma şarabı yapkak icin sabirsizlaniyordum. Kismet bugüneymiş.
Diğer sarap tariflerinden hic bir farki yok ama yine de bilgi vermekte fayda var...
Malzemeler : ( 5 litre icin )
* 7,5 kg elma ( starkin-golden-amasra-fuji) ben golden kullandim
* fermantasyon kabi ( steril edilmis )
* 3 gr sarap mayasi
* kati meyve sıkacagı
* 15 gr citrik asit ( limon tuzu )
Uygulama :
Elmalar kati meyve sıkacağından sıkılarak posalardan arindirilir. Suna dikkat etmek gerekir elma sarabinda fire 1/3 tür. Yani 3 kg elmadan 1 litre posali su cikar. Bu suyun da 150 gr i ince posa olup 750 gr net sira elde edilir. Siraya citrik asid katilarak elmanin kararması onlenir hem de sarabin asid degeri olgunlaştırilir.
Ince posali şiradan bir miktar alinarak maya aktif hale getirilir ve hidrometre okumasi yapilarak şiraya eklenerek karistirilir. Hidroketreee istediginiz degeri alamadiysaniz siraya bal takviyesi yaparak degere geyirebilirsiniz.
2 gun sonra varsa maya besini ilave edilir ve hava filtreli damacanaya aktarim yapilir.
Diger basamaklar ayni saraptaki gibi çökeltme ve aktarma islemleri yapilir.
Son olarak hemen tuketilecegi icin metabisulfut hic kullanmıyorum. Ayrica bekletme de yapmiyorum fıçıda...
Son aktarmadan sonra siselenerek 1 hafta beklenir ve afiyetle 8-10 derecede icilir.
Published with Blogger-droid v2.0.9

Popüler Yayınlar