Fermante karides ( burong hipon )

Uzun süredir arastirmalarim nihayet sonuç vermeye baslıyor. Fermanteli ürünlerin saglık icin ve ürünün uzun süre saklanmasi yönündeki avantajlarini hepimiz cok iyi biliyoruz.
Bu yazimin konusu fermante edilmis deniz ürünleri...
Bir cok balik corbasinda, soslarda, meze olarak kullanılır.
Oncelikle basit olan ve her zaman bulunabilen karidesten basliyacagim.

Burong Hipon : (fermante karides)

100 gr küçük karides
20 gr tuz + 4 gr tuz
21 gr pirinç
60 ml su

Yapılışı :
Karidesler ayıklanir buzlu ise buzu cozulur ve 20 gr tuz (agirliginin % 20 kadar) tuz ilave edilerek iki saat suyunun süzülmesi beklenir.
Pirinçler  2,5 kati su ile pisirilerek suyu süzülmüş karidese karıştırılır. Tabi soguk olmasi lazim...
(Dip not : karides pirinc orani 1:4.8)
Olusan  karışıma geri kalan 4 gr tuz ( toplam ağırlığın %3 ü ) ilave edilerek oda sicakliginda  3 gün bekletilir.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Popüler Yayınlar