KIT BİRAMI NASIL ALMALI, NASIL YAPMALI, NASIL LEZZETLENDİRMELİYİM ?

Selam evinde bira yapmayı seven Brawer’lerim. Bu yazımızda her yerde görüp okuyabileceğiniz Kit biralarının alımından şişelenmesine kadar geçen sürede yapılan hataları ve yapım teknikleri hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacağım. Biliyorum uzun zamandır yazı yazmıyordum ancak zamanımı da boş geçirmiyordum. Artık uzak kalmak yok. Tekniğine uygun likör reçeteleri ile yazılarıma devam edeceğim. Gördüğünüz resimler yakın zamanda bir etkinlik için hazırladığım yaşı 40 larda olan dostlarımızın daha iyi hatırlayabileceği cinsten bir Fanzin’in ilk sayısı. Kit yapımını ve biraya dair ilk girişi eğlenceli bir dille anlatmaya çalıştım. Zaman buldukça diğer sayılarını da yapacağım. İsteyen olursa PDF formatında mail atabilirim. Gelelim yapılan ilk hataya. Yeni başlayacak birisiyseniz ve kit yapım malzemelerinizi yeni aldıysanız bazı eksik malzemeleri tamamlamanızda fayda olacak. Bunlar olmazsa olmaz arındırma için starsun ( veya kendi evinizde de yapabilirsiniz diğer yazılarımda var ) ve alkol oranı ölçmek için hidrometre. Nasıl kullanılması ve ne amaca yaradığına dair bilgiyi gene yazılarım arasında görebilirsiniz. İlk hata demiştik değil mi? Yapılan ilk hata en uygun fiyatlı ve başlangıç kiti diye belirtilen lager tipi bira kitlerini almaktır. Her ne kadar hibrit ( maya çalışma sıcaklığı lager mayaya göre daha yüksektir.) bir ürün olsa da istenilen lager lezzetini sağlamamaktadır. Çünkü yurdum insanın ilk deneyimini ticari biralar gibi olmasını ister. Ancak lager tipi bira yapmak deneyim ve zaman ister. Yeni başlayanın sabrı ve zamanı yoktur. Bu nedenle alınabilecek en iyi ürün pale ale kitler veya buğday birası kitleridir. Ale mayalar bildiğiniz üzere çalışma sıcaklıkları 20/25 derecelerde olması nedeniyle ev ortamında rahatlıkla bira yapılabilir. Lager mayalar ise 10/15 derecede rahat rahat çalışırlar ve 3 hafta kadar +4 derecede dinlendirmek gerekir. Tercih sizin tabi ki J Peki, ale kit almaya ikna olduk diyelim. Bu sefer karşımıza ikinci bir seçim çıkıyor. Buğday birası mı yoksa pale ale mi? lager bira level 5 ise benim için buğday birası level 3 olmalı. Çünkü buğday birasının o baharatlı turunç notalarını yakalamak ve gazlanma dengesini sağlamak için biraz deneyim gerektirecektir. Pale ale de ilerleyelim o vakit. Burada yapılan hatalardan birisi de göz kararı bir pale ale almaktır. Ancak dengeli bira sevenlerden iseniz hüsranla karşılaşabilirsiniz. Çünkü acılık oranı yüksek ( ıbu su yüksek) bir bira satın almış olabilirsiniz. Almadan önce Pale ale biraların acılık ıbu oranlarına bakınız. 30 ve üzeri ise Bitter, 15/25 arası ise daha dengeli ve malt lezzeti yüksek biralar alabilirsiniz. Tabi ki aşama aşama hepsini deneyeceksiniz ancak doğru noktadan başlarsanız daha kalıcı şekilde bu işe gönül verebilirsiniz. Belki all grain ile bira demlemeye bile başlarsınız. Kitimize karar verdik ve 20 ıbu pale ale aldık ve geldik evimize. Öncelikle kit konservesini sıcak suyun içinde biraz bekletmekte fayda var. Daha az zayiat verilmesi ve akışkanlığını arttırmak için gerekli olacak. Başka bir tencerede 3/5 litrelik sıcak su hazırlayarak yumuşayan şerbeti sıcak suyumuza dökelim ve içini iyice sıcak su ile temizleyelim. Her gramın faydası olacak. İsteyen arkadaşlarımız bu aşamada gövdeyi yükseltmek ve alkol oranını yükseltmek için kuru ve sıvı şerbetçiotsuz malt özü ekleyebilir. Ancak yapılan bir başka hata kuru malt özünü sıcak suya atmak olacaktır. Hemen topaklanacağı için önerim, öncelikle başka bir yerde soğuk su ile kuru malt özünü çözündürmek ve sonrasında sıcak şerbete ilave etmek olacaktır. Şerbetimiz oldu reçetenizde 19 lt soğuk su konulması yazar ancak bence diğer hatalardan birisi de bu olacaktır. Önerim 13/15 lt aralığında bir su koymanız ve hidrometre ile şeker yoğunluğunu ölçmeniz olacaktır. direk 19 Lt konulduğunda hidrometre 1035/1040 ları gösterir ama mayanın çalışma ortamına göre ve özelliğine göre 990 a düşmeyeceği için ( bira mayalarının 1015/1020 lerde bırakma gibi bir özelliği var) elde edilen alkol verimi çok düşük kalacaktır. Bu nedenle kitinizin mayalanmadan önce hidrometre değerini 1050 ayarlarında tutmanızda fayda olacaktır. Beyaz şeker ilavesi yapmamanızı öneririm. Bunun yerine kuru malt özü veya invert şeker koymakta veya bal koymanızda hiçbir sakınca görmüyorum. İnvert şeker sukrozun asit ile parçalanarak früktoz ve glikoza ayrılması sonucu oluşturulan bir üründür. Basit şekeri parçalamış olursunuz. Maya bu şekeri daha rahat parçalar ve atık maddesi daha az olur. Kite direk beyaz şeker koyarsanız eğer biranızda ekşi bir tat alma olasılığınız çok yüksek olacaktır. Durun ben bir de inver şeker yapma yazısı yazayım da detaylı şekilde reçetesini veriyim. Kite şeker konulması da bir diğer hatalardan birisidir. Sıra geldi mayalamaya. Hazırladığımız kit sıvısından bir bardağa alarak mayamızı canlandırmayı unutmayalım. 10 dakika içerisinde hazır hale gelecektir zaten. Canlandırmadan attık diyelim. Mayanız bozuksa fermantasyonu başlatmaz ve tüm kitin çöpe gitmesine sebebiyet verirsiniz. Hocam yaptım ama 2 gündür hava kabarcığı çıkmıyor diye yazarsınız. Artık sona yaklaşıyoruz. Biliyorum biraz uzun bir yazı oldu ama anlatmadan da geçilmiyor bu detaylar. Mayalanma işlemi sağlıklı ortamda ortalama 4 günde biter. Biraz da dinlendirmeye bırakırsanız 6 günde bira sıvınız hazırdır. Ancak, bura3da ikinci yol ayrımına girilir. Hemen şişelesem mi? yoksa bir hafta dinlendirip tortudan arındırsam mı? Çoğu ilk başlayanalar hemen şişeleme işlemine girişirler. Ancak alın size bir hata daha. Bira daha çok gençtir olgunlaşmak ister. Öncelikle diğer bir kovaya aktarımı yapılır +4 derecede 1 hafta geçirmesi askıda kalan mayaları ve dip tortuları uzaklaştıracaktır. Bu esnada kuru şerbetçiotları ile dry hop yaparak ikincil lezzetleri ortaya çıkartabilirsiniz. Ancak yeni bir hataya düşmemek için dry hopunuzu pellet değil yaprak cinsinden seçiniz. Yoksa pelleti sıvıdan uzaklaştırmanız çok güç olacaktır. alfa derecesi düşük aromatik şerbetçiotundan kullanmanız ve litre başına 1/1.5 gr yeterli olacaktır. Unutmayınız dinlendirmeyi tercih edenler ile etmeyenler arasında sadece 1 haftalık bir sabır durumu vardır. Dinlendirdik, tortulardan arındırdık sıra geldi şişelemeye. Hazır kit malzemelerinde musluklu kovalar satılmakta. Pratik ve nispeten güvenilir bir ürün. Aktarmalar ve bekletmeler nedeniyle bir tane daha almanızı öneririm ki mayalanma bitip te aktarma yapar yapmaz boşalan kovanızla hemen bir tane daha kit yapabilirsiniz. Musluklu kovaların muslulğu dipten yukarıda olması nedeniyle dip çökeltinin şişenize dolmasını engeller. Ayrıca +4 derece dolum yaparsanız daha da berrrak bir ürün elde etmiş olursunuz. Son hatalardan birisi de şişelemede şekeri küp şeker olarak her şişeye koymak olacaktır. Olması gereken ise, biranızı yeni bir kovaya aktararak, yeteri kadar şekeri su ile sıvılaştırdıktan sonra tüm biraya karıştırmak ve şişelemek olacaktır. En homojen şeker karışımını bu şekilde elde etmiş olursunuz. Gazlanma için ortalama şeker tüketimi litre başına 1,5 ile 2,5 gr arasında değişir. Zaman içerisinde zaten anlayacaksınız. Umarım bu bilgilerle daha iyi ve ağız lezzetinize uygun bir kit birası yapmanıza yardımcı olmuşumdur. cheers !!!

Popüler Yayınlar